Bloggen

om elitloppet 2020

juni 1, 2020 § 0 kommentarer

I helgen så gick elitloppet av stapeln och med ett sådant politiskt inkorrekt namn så kan var och en räkna ut att det inte rör sig om människor som tävlar utan om djur.

I det här fallet rör det sig om hästar och löpstilen är trav. Den som inte travar är en fuskis och blir obönhörligen tillrättavisad och kan inte vinna även om de sätter av i full galopp.

Påminner lite om hur det är när homosapiens tävlar i gång. När ett lopp i gång är i gång är det bara gång som gäller och domarna är snabba på att sätta ner foten vid minsta antydan till spring och språng.

För er som aldrig upplevt ett elitlopp kan jag säga att det starkt påminner om speedway. Då är det motorcyklar och viftande med ben men man kör precis som vid trav runt en bana varv efter varv så att dyngan sprutar.

Lagen i speedway har namn som, Masarna, Piraterna och liknande och jag skulle tro att det i hästsammanhang skulle bli namn som Kusarna och Travarna.

För den som ser trav för första gången kan jag informera att den lilla vagn som föraren sitter i bakom hästen kallas för en sulky. På engelska betyder sulking att sura och det skulle vem som helst göra om man var tvungen att sitta bakom en häst i full karriär som sprutar grus, sand och hästskit bakom sig och rätt i nian på den bakomvarande. Av denna anledning kallas inte en person som framför ett liknande ekipage för en förare som jag skrev alldeles nyss utan för en kusk. Man vill inte att det ska bli en hopblandning och begreppsförvirring mellan dessa vildar och de som susar fram i mer bekväma fordon som Ferrari, mercedes och BMW.

Traventusiaster påstår med hetta att hästarna vid ett travlopp njuter av att tävla och är lyckliga djur. Det kan nog stämma men jag undrar om det verkligen är hela sanningen? Vet uppfödare och utövare av hästsport något som de bara ”råkar” antyda ibland?

Om jag hörde rätt så är namnet på årets vinnare av elitloppet ”Repulsion.” Fräsigt namn på en blixtsnabb kuse det må jag säga men problemet som jag ser det är att det på engelska betyder avsky. Jag har kanske hört fel i vanlig ordning.

På grund av rådande Corona läge var det i år tomma läktare under elitloppet men min entusiastiske kusin hävdar med bestämdhet att det ändå var något i hästväg. Han avnjöt tillställningen iklädd en hatt i sin badtunna med en trave travprogram vid sin sida och det verkade både mysigt och skönt. Det skulle självklart aldrig gå för sig på stallbacken så ibland för något ont något gott med sig!
Jag visste att han var sur över att inte kunna närvara vid själva loppet men genom att dessutom lägga sig i blöt lyckades han alltså ta surandet till en än högre nivå.

För att rejält engagera oss som förståndigt nog aldrig befinner oss bakom en häst så kan man satsa pengar på loppen och det är enorma summor i omlopp. Spännande och kul om man vinner.
Tre miljoner var vinstsumman för årets vinnarkusk och ägare och jag misstänker att hästen fick en näve havre. Olika falla livets lotter!

Hästen kanske ändå ska känna sig nöjd för under ett travlopp så kan ett ekipage hamna i vad som kallas för dödens. Fastnar man i den positionen är chansen att vinna loppet noll hur stark kusen än är.
Man skulle kunna dra slutsatsen att dödens är en fara för hästen i fråga och i värsta fall leda till slackt men gudskelov verkar det bara vara tomma hot.

Jag vet inte hur utbildningen ser ut för de som vill bli mästare på att framföra sådana här ekipage men inom det militära heter det säkerligen kuskjägare.

För er som händelsevis upplevde årets elitlopp och satsade på rätt hästar vill jag säga grattis. Kom även ihåg att generositet är ett fint personlighetsdrag men att självömkan är svårt att beskåda.
Ingen vet hur länge pandemin kommer att hålla oss i sitt grepp så om du vann en skön hög med pengar i helgen så kan du försäkra dig om en bra elitloppsupplevelse nästa år genom att även du skaffa dig en badtunna eller en abnormt stor tv.

Är det inte lustigt så säg att den jag känner som är mest intresserad av kusar är min kusin?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>